Vijesti|

Nedavno smo objavili informaciju o RJEŠAVANJU STAMBENOG PITANJA PUTEM PROGRAMA DRUŠTVENO POTICANE STANOGRADNJE (POS-a) kojeg provodi Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN). 

Osim navedenog, mogućnosti rješavanja stabmenog pitanja koja se mogu riješiti putem APN-a su mnogobrojne, pa ćemo navesti samo neke:

Na ovogodišnjem natječaju za subvencionirane stambene kredite zaprimljeno je 5.870 zahtjeva od kojih je potpisano 5.183 ugovora od strane APN-a, koji su proslijeđeni bankama. Nastavak ovog Programa (subvencionirani stambeni krediti) se može očekivati i u sljedećoj godini (u prvoj polovici 2023. godine) o čemu će zasigurno biti puno objava putem interneta, na vrijeme.

Subvencioniranje stambenih kredita je program stambenog zbrinjavanja Vlade u sklopu kojeg država, odnosno Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine i APN, pomažu pri otplati dijela stambenog kredita kod kupnje stana ili kuće, odnosno pri otplati kredita za izgradnju kuće u trajanju od pet godina. Program se uspješno provodi od 2017. godine, a prijave na posljednji natječaj bile su moguće od 21. ožujka do 22. travnja 2022. godine.

Prijaviti su se mogli svi građani mlađi od 45 godina koji u svom vlasništvu nemaju stan ili kuću. Subvencioniranje se odobrava za kupnju stana ili kuće, odnosno gradnju kuće do najviše 1.500 eura po metru kvadratnom, odnosno do najvišeg iznosa kredita od 100.000 eura u kunskoj protuvrijednosti, pri čemu rok otplate kredita ne smije biti kraći od 15 godina. Visina subvencije ovisi o indeksu razvijenosti mjesta na kojem se nekretnina kupuje, odnosno gradi, te se kreće od 30 do 51 posto iznosa rate kredita.

Subvencioniranje stambenih kredita ujedno je i demografska mjera jer se za svako živorođeno/usvojeno dijete u razdoblju subvencioniranja kredita, subvencija produžuje za dodatne dvije godine. Također, subvencija se produžuje za dodatnu godinu po svakom djetetu u obitelji koje u trenutku podnošenja zahtjeva za subvencije nije starije od 18 godina.

Javnost je ovu mjeru već prepoznala kao kvalitetnu, a o njenoj uspješnosti najbolje govori podatak prema kojem je do sada gotovo 27.700 mladih obitelji riješilo svoje stambeno pitanje koristeći upravo ovu vrstu subvencije. U tim je obiteljima do sada rođeno oko 5.300 djece.

Više informacija o mogućnostima rješavanja stambenih pitanja putem APN-a, možete pročitati OVDJE.

 

 
Close Search Window