Vijesti|

U nazočnosti predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića u Slunju su danas potpisani ugovori za izgradnju vodoopskrbnih sustava na području Karlovačke i Sisačko-moslavačke županije. Svečanom potpisivanju ovih ugovora nazočili i župani ovih dviju županija Damir Jelić i Ivo Žinić, a uz predstavnike Hrvatskih voda te gradova i općina koji su u obuhvatu radova na vodoopskrbi nazočili su i ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić te ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved.

U ime domaćina goste je pozdravio gradonačelnik Slunja Jure Katić, a obratio se i župan Karlovačke županije Damir Jelić zahvalivši premijeru i Vladi na brojnim projektima koje zajednički provode. O investicijama Hrvatskih voda izvjestio je generalni direktor Zoran Đuroković, a o značaju ovih ugovora govorio je ministar Tomislav Ćorić. Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković izvjestio je o investicijama Vlade Republike Hrvatske u ovaj kraj te o uspješnom povlačenju sredstava iz EU fondove za projekte, među kojim su i ovi za komunalnu infrastrukturu, odnosno vodoopskrbu.

Gradonačelnik Slunja Jure Katić

Generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković

Župan Karlovačke županije Damir Jelić

Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić

Premijer Vlade RH Andrej Plenković

Ugovore za sufinanciranje vodoopskrbe potpisao je generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković i to s direktorom tvrtke Komunalac Slunj Dinkom Puškarićem, za građenje vodnih građevina na području grada Slunja i općine Cetingrad. Za području Karlovačke županije još je potpisan ugovor za sufinanciranje građenja vodnih građevina na području vodoopskrbnog sustava Duga Resa – Generalski Stol, kojeg je generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković potpisao s direktorom Komunalnog Duga Resa d.o.o. Ivanom Klokočim. Također su potpisani i ugovori o sufinaciranju gradnje vodoopskrbe i odvodnje te istražnih radova u vodoopskrbnim sustavimaa Topuskog i Jasenovca u Sisačko-moslavačkoj županiji. Sveukupna vrijednost projekata koji se provode na području Slunja, Cetingrada, Topuskog, Jasenovca i Generalskog Stola je 43,715 milijuna kuna (bez PDV-a). Iz sredstava Hrvatskih voda za navedena je područja u 2020. godini osigurano je 14,928 milijuna kuna.
Konkretno, pitka voda doći će iz Slunja do Cetingrada, potom do Bukovlja u Generalskom Stolu. Ovim će se projektima na predmetnim područjima izgraditi vodoopskrbni cjevovodi duljine 26,04 km, tri crpne stanice i jedna hidrostanica.
Rekonstruirat će se tako i vodocrpilište Novigrad na Dobri. Za područje Generalskog Stola osigurat će se pripremne radnje za montažu pumpi te priprema za mogućnost priključenja novoizvedenih bunara na vodocrpilištu.

 

Nakon svečanosti sudionici skupa su, uz vodstvo domaćina, obišli projekt “Vodene tajne Slunja” na Rastokama, vrijedan 23 milijuna kuna, a finaciran EU sredstvima, na kojem su u tijeku radovi na izgradnji infrastrukture, mosta preko rijeke Korane, šetnice i ispitne stanice koju će koristiti županijska Javna ustanova Natura Viva, koja je uz Grad Slunj partner na projektu.

Close Search Window