Vijesti|

4. travnja obilježava se Međunarodni dan svjesnosti o opasnostima od mina, kako bi se razvijala svjesnost o opasnostima od mina i kako bi se ukazalo na opasnost mina koje su i dalje prisutne u Hrvatskoj, ali i drugih ubojitih sredstava zaostalih od rata, koja se još uvijek ilegalno nalaze po kućama ili dvorištima.
Informiranje stanovništva redovito se provodi tijekom cijele godine u radu društava Crvenog križa, s ciljem sprečavanja stradavanja od mina i eksplozivnih ostataka iz rata. Sigurnosne poruke o pravilnom ponašanju posebno su usmjerene na ciljane (rizične) skupine stanovništva (djeca, poljoprivrednici, lovci, šumari, izletnici, vatrogasci, terenski radnici), a posebno dolaskom proljeća i toplijeg vremena zbog učestalog boravka ljudi u prirodi.
Policija također kontinuirano, tijekom cijele godine, provodi kampanju „Manje oružja, manje tragedija“, kojom apelira na građane da oružje i ubojita sredstva ne odlažu i ne ostavljaju u kontejnerima za smeće ili na drugim otvorenim prostorima u prirodi, nego da isto predaju Policiji. Pozivaju i da se svaki pronalazak oružja ili eksplozivnih sredstva prijavi pozivom na broj 192, ili prijavom u najbližoj policijskoj postaji.
 
Close Search Window