Vijesti|

VELIKO PRIZNANJE ZA GRAD SLUNJ i ZAJEDNICU SPORTSKIH UDRUGA GRADA SLUNJA!

Zagreb, 4. lipnja 2019. – Na svečanosti u zagrebačkom hotelu Westin Hrvatski olimpijski odbor (HOO) po prvi put je dodijelio Nagradu Milan Neralić za izniman doprinos razvoju sporta na lokalnoj razini. Laureati su: Anton Peruško (Sportska zajednica Istarske županije), Slobodan Gračaković (Zajednica sportova Primorsko-goranske županije), Emil Pravdić (Savez sportske rekreacije „Sport za sve“ Osječko-baranjske županije), Zlatko Lasan (ŽRK Dugo Selo ’55) i jedna udruga – Sportska zajednica grada Zadra, u čije ime je priznanje primila njezina predsjednica Snježana Jurinić.

Trofej koja nosi ime po legendarnom slunjskom mačevatelju, prvom Hrvatu osvajaču olimpijske medalje (bronca na OI u Parizu 1900.), HOO je utemeljio odlukom Vijeća na 24. sjednice potkraj ožujka ove godine. Nagrada se sastoji od pisane povelje te skulpture povezane s Neralićevim likom i djelom. U suradnji s Akademijom likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu raspisan je natječaj za izradu skulpture, a autor pobjedničkog rada je student Akademije Matija Gajić Puškarić.

Njegov originalni uradak na svečanosti je uručen Ivanu Požegi, zamjeniku gradonačelnika grada Slunja, rodnog grada Milana Neralića.

Članovi Ocjenjivačkog suda prve Nagrade Milan Neralić su: Mladen Pavičević (predsjednik), Darko Ivošević, Mario Meštrović, Ante Tanfara, Zvjezdana Tuma Pavlov, Sanda Čorak i Siniša Krajač, koji je ujedno i inicijator uvođenja ovog priznanja zajedno sa gradom Slunjom i sportskom zajednicom grada Slunja.

Povodom Svjetskog dana sporta i idućih godina HOO-ova Nagrada Milan Neralić dodjeljivat će se fizičkim osobama, kao nagrada za životno djelo, u djelatnosti sporta na lokalnoj razini te pravnim osobama za dugogodišnji doprinos razvoju lokalnog sporta.

Predsjednik HOO-a Zlatko Mateša naglasio je da je upravo ovakvo priznanje zaslužnicima iz sporta na lokalnoj razini bilo nužno potrebno, jer u sportu najčešće sve i počinje iz malih sredina, s lokalne razine.

Sve zahvale idu gospodinu Siniši Krajaču, koji je u suradnji sa g. Ivanom Požegom, pokrenuo inicijativu za dodjelu ovakvog priznanja. Temeljem te inicijative Zajednica sportskih udruga grada Slunja uputila je prema HOO, Uredu za lokalni sport pismo namjere, u kojem se traži da se na ime Milana Neralića pokrene imenovanje jednog od priznanja za rad u lokalnom sportu. To je i učinjeno i tako smo, po prvi puta u povijesti, dobili priznanje na državnoj razini s imenom našeg olimpijca, prvog osvajača medalje u Hrvata.

Zamjenik gradonačelnika u svom je govoru zahvalio HOO na ovom priznanju, zahvalio se u ime svih mještana grada Slunj,a svih sportaša i sportašica, te gradonačelnika i Gradskog vijeća, a zahvalio se i na dosadašnjoj uspješnoj suradnji na razini lokalnog sporta, u nadi da će grad Slunj uskoro dobiti i spomenik Milanu Neraliću, uz potporu HOO.

Velike zahvale idu i gospodi iz Oldtimer kluba Oplen iz Slunja koji su itekako pomogli u ovom projektu, a to su Željko Marinković, Nikola Holjevac, Tone Butina, Josip Štefanac te Mario Rendulić.

Također velika zahvala nasoj dragoj Slunjanki Sandi Čorak, koja je uložila dio svog truda i rada, kao zamjenica predsjednika HOO g.Zlatka Matese i članica odbora za dodjelu ovog priznanja.

 

Ovo priznanje je poticaj svim sportašicama i sportašima grada Slunja da rade još više i jače i da jednog dana proslavimo, ne samo prvake, već i olimpjiske pobjednike!

Close Search Window