Vijesti|

U Hrvatskoj se 8. listopada obilježava dan Hrvatskog sabora, kako bi se prisjetili ključne uloge koju je Sabor imao tijekom povijesti, naročito u procesu stvaranja suverene i neovisne hrvatske države.

Izvor fotografije: Hrvatski Sabor, web, https://www.sabor.hr/hr/press/priopcenja/8-listopada-dan-hrvatskoga-sabora-0

Ranije, 8. listopada je bio službeni državni praznik i neradni dan, posvećen Danu neovisnosti, dok se Dan Sabora obilježavao 30. svibnja. Međutim, novim Zakonom o blagdanima donesenim 2019. godine, određeno je da se 8. listopada slavi kao Dan Hrvatskoga sabora, kao spomen na datum kada je Sabor Republike Hrvatske 1991. jednoglasno donio Odluku o prekidu svih državnopravnih veza Hrvatske s bivšom državom SFRJ. Ova značajna odluka Sabora donesena je nakon isteka tromjesečnog moratorija na hrvatsku Ustavnu odluku o samostalnosti i suverenosti, koja je usvojena 25. lipnja 1991. godine, a donesena je nakon što su zrakoplovi JNA bombardirali Banske dvore, gdje se nalazilo tadašnje državno vodstvo, predvođeno predsjednikom Franjom Tuđmanom.

Također, danas je gradonačelnica grada Slunja Mirjana Puškarić sudjelovala obilježavanju 32. godišnjice stradanja policajca Nikole Hodaka u Drežničkom Selištu i 32. godišnjice početka velikog napada Jugoslavenske narodne armije (JNA) na naše Slunjske krajeve, kao i na područja Vaganca, Poljanak, Smoljanca, Selišta, Čatrnje i Grabovca.

U Drežničkom Selištu održana je sveta misa, a potom su okupljeni položili svijeće i cvijeće na spomen-obilježju.

 

Close Search Window