Vijesti|

 Na 31. godišnjicu stradavanja i razaranja Slunja i mučnog progona hrvatskog stanovništva sa svojih ognjišta, sjećamo se tih nemilih događaja s tugom, ali sretni što ih se sjećamo u miru i slobodi, što žrtve našeg kraja, njih 352-oje, nisu uzalud položili svoje živote za jedinu nam Domovinu.

Brojni izaslanici danas su položili vijence i zapalili svijeće za naše poginule. Prvi su počast odali roditelji i obitelji poginulih branitelja, potom ratno i civilno slunjsko zapovjedništvo iz 1991. Počast su odale izaslanice predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića, saborske zastupnice Nada Murganić i Majda Burić, te zajedničko izaslanstvo predsjednika Vlade Andreja Plenkovića i potpredsjednika Vlade i ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda, general Josip Lucić i izaslanik ministra obrane Maria Banožića, Željko Purgar i general Ivan Turkalj. Vijenac je položilo i izaslanstvo PU Karlovačke koje je predvodio načelnik PU Karlovačke Darko Car. U ime županice Karlovačke županije Martine Furdek Hajdin, vijenac je položio predsjednik Skupštine KŽ Vlado Jelkovac. Vijenac Grada Slunja položili su gradski vijećnici, predvođeni gradonačelnicom Mirjanom Puškarić i predsjednikom Gradskog vijeća Jurom Katićem. Izaslanstvo gradova i općina, među kojima su bili načelnici Rakovice, Saborskog, Cetingrada, Generalskog stola, Plitvičkih Jezera, Ravne Gore, Cazina, Krašića i Castel San Giovanni, predvodio je izaslanik iz Italije Bruno Gennaro. Počast su odale brojne udruge proizašle iz Domovinskog rata, DVD Slunj, gradski ogranci stranaka Domovinski pokret i HDZ-a te učenici OŠ i SŠ Slunj.

Nakon polaganja vijenaca na spomen obilježju poginulim hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata u slunjskom gradskom parku krenula je kolona sjećanja do Trg Zrinskih i Frankopana, gdje je odana počast trojici poginulih policajaca.

Uslijedila je sveta misa, koju je vodio umirovljeni vlč. Mile Pecić, koji je na današnjoj svečanoj akademiji proglašen počasnom građaninom Grada Slunja, zbog svoje iznimne požrtvovnosti za svoj narod, posebice u danima progonstva.

Na svečanoj akademiji pod naslovom “Da se ne zaboravi” uzvanici su pogledali potresni film “104 sumraka” Vlade Butine.

Uzvanicima su se obratili slunjska gradonačelnica Mirjana Puškarić, primatelj povelje počasnog građanina vlč. Mile Pecić te izaslanik predsjednika Vlade i potpredsjednika Vlade i ministra hrvatskih branitelja, general Josip Lucić.

Program su uveličali učenici Osnovne i Srednje škole Slunj.

 

Sat povijesti “Da se ne zaboravi” za učenike OŠ i SŠ Slunj

Učenici su imali priliku pogledati film “104 sumraka” ratnog snimatelja Vlade Butine, ali i uživo porazgovarati s njim i sa ratnim zapovjednikom Specijalne policije Slunj Nikolom Turkaljom. Impresivni film potaknuo je učenike na brojna pitanja.

 

Povodom obilježavanja 31. godišnjice sjećanja na žrtvu Vukovara karavana bikera “Zajedno u ratu, zajedno u miru Prevlaka-Vukovar 2022″ zaustavila se u našem gradu. I ove godine dočekali su ih članovi Moto kluba Poskok.

Karavana stiže u Vukovar 18. studenog na Dan sjećanja na žrtvu Vukovara.

 

Lađevac i Furjan sjećaju se svojih žrtava i dana kada su, prije 31 godinu, morali napustiti svoja ognjišta.

 

Close Search Window