Vijesti|

Danas je u Salopek Lukama svečano otvoren novoobnovljeni “MOST SPASA” – SKUKANOV MOST

Most su službeno otvorili ministar branitelja Tomo Medved, župan Karlovačke županije Damir Jelić, gradonačelnik Grada Slunja Jure Katić i načelnica Općine Cetingrad Marina Kalić, a blagoslovio ga je župnik Šimo Božić. Domaćini, žitelji ovog kraja, priredili su zakusku i kolače, glazbu i lijepo dočekali i ugostili uzvanike i sve koji su se danas zatekli na otvorenju mosta.

 

Most preko rijeke Korane u Salopek lukama, zvan Skukanov most,  u najtežim je trenucima okupacije slunjskog kraja  i u jeku napada na Slunj i oklicu pružio spas mnogim našim žiteljima, napose djeci i starcima, koji su humanitarnim i drugim akcijama prevoženi, upravo preko njega, u BiH te dalje u Hrvatsku. Ovaj most bio je jedini izlaz u susjednu BiH i kao takav postao je simbol spasa i nazvan je „Most spasa“. Neprijateljski zrakoplovi raketirali su ga 12. 11. 1991.  godine.

Uvidjevši važnost njegovog funkcioniranja, još 2004. krenula je inicijativa Grada Slunja i Općine Cetigrad da se most ponovno podigne. Županijska uprava za ceste tada je pripremlla projektnu dokumentaciju za rekonstrukciju, izvršeni su pripremni radovi udruženim snagama Grada Slunja i Općine Cetingrad, a same radove izvela je Hrvatska vojska. U listopadu 2008. novoobnovljeni most stavljen je u funkciju svečanim otvorenjem.

11 godina kasnije most je trebalo sanirati te je Županijska uprava za ceste svojim planom za 2019. godinu osigurala sredstva za sanaciju mosta i uređenje 2000 m pristupne ceste  LC 34154 Donji Lađevac – Salopek Luke – Kruškovača, u ukupnoj vrijednosti od 1.979.302,50 kn (604.327,50 kn rekonstrukcija mosta i 1.374.975,00 izvođenje radova izvanrednog održavanja, 2000 m). Radove su izveli: Ceste Karlovac i DV inženjering iz Karlovca.

Close Search Window