Vijesti|

Danas je u Slunju obilježen početak radova na katastarskoj izmjeri k.o. Cvitović, što je od velike važnosti za Grad i građane Slunja.

Glavni ravnatelj Državne geodetske uprave, Antonio Šustić, je na današnjen sastanku u Gradu Slunju prvotno predstavio Višegodišnji program katastarskih izmjera građevinskih područja za razdoblje 2021.-2030., čija je glavna aktivnost obnova katastra i zemljišne knjige za 600.000 ha zemljišta i nekretnina u građevinskim područjima i to u razdoblju od 2021. do 2030. Sredstva potrebna za provedbu ovog Programa iznose 401.500.000,00 EUR.

Provedbom aktivnosti iz Programa osiguravaju se ažurni podaci o nekretninama u građevinskim područjima u Republici Hrvatskoj i područjima oko građevinskih područja koji su važni za razvoj gradova i općina, županija i države u kojima se obavlja više od 80 % gospodarskih aktivnosti, a koji su nužni za nesmetan promet nekretninama, prostorno planiranje i gradnju, za poslove zaštite prirode i okoliša, održiv razvoj.

„Distribucijom podataka o nekretninama kroz mrežne servise omogućit će građanima, javnom i privatnom sektoru dostupnost podataka u realnom vremenu, ali i pridonijeti razvoju poduzetništva i javne uprave koji će koristiti podatke o nekretninama dostupne digitalnim putem.“, zaključio je glavni ravnatelj Državne geodetske uprave Antonio Šustić.

Zahvaljujući godišnjem programu katastarskih izmjera građevinskih područja za 2024. godinu kojeg je Vlada Republike Hrvatske donijela na sjednici održanoj 28. prosinca 2023., na području Grada Slunja (dio k.o. Cvitović) provodi se katastarska izmjera te obnavlja katastra i osniva zemljišna knjiga za područje površine 820 hektara, 2.282 katastarske čestice te 283 zgrade, za što su u državnom proračunu osigurana sredstva u ukupnom iznosu od 390.000,00 EUR.

Gradonačelnica Mirjana Puškarić je uputila zahvalu Vladi RH, Državnoj geodetskoj upravi i Karlovačkoj županiji, a potom istaknula važnost katastarske izmjere za Grad i građane Slunja: „Danas smo ostvarili važan preduvjet za daljnji razvoj, buduća ulaganja i investicije, ali i važan korak za naše građane koji na tom području žive. Zahvalni smo Vladi RH što je prepoznala potrebu nerazvijenih i ratom stradalih područja, te nas uvrstila u Višegodišnji program katastarskih izmjera od 2021.-2030.. Do sada je u Slunju izvršena katastarska izmjera za k.o. Slunj 1 te se nadamo da ćemo u narednim godinama nastaviti uspješno surađivati sa Geodetskom državnom upravom i da ćemo zajedničkim snagama realizirati i katastarske izmjere za k.o. Nikšić i k.o. Popovac.“ Također upućujem zahvalu županici Karlovačke županije što nas je i ovog puta podržala i što je uz nas i na onim manjim, ali i na ovako vrijednim projektima, koji su od velike važnosti za građane Slunja.“

Županica Karlovačke županije Martina Furdek Hajdin je u svom obraćanju izrazila zahvalu svim vrijednim djelatnicima katastarskih ureda i općinskog suda, koji rade na svim oblicima katastarskih uređenja, a potom je istaknula ulogu županije u ovakvim aktivnostima: „Svjesni problema s kojima su se ranije susretale Jedinice lokalne samouprave, a to je učešće od 30% – 40% u ukupnoj vrijednosti  katastarskih izmjera, još 2018. godine smo u županijskom proračunu osigurali sredstva i pomagali svoje JLS-e sa minimalno 50% iznosa učešća, kako bi mogli realizirati katastarsku izmjeru. Stoga želim istaknuti, da ovim Programom Vlade RH, osim što je olakšana metodologija rada, koja je sada znatno brža, 100% financiranjem omogućili su jednake mogućnosti za sve JLS-e.

Obilježavanju početka radova u Gradskoj vijećnici Grada Slunja nazočili su i predstavnik zajednice ponuditelja Geodist  d.o.o. i Trafficon d.o.o., gospodin Tomislav Stipetić, voditeljica Odjela za katastar nekretnina Slunj Dijana Sjauš Mikić i pročelnica Područnog ureda za katastar Karlovac Dijana Vidas.

 

Close Search Window