Vijesti|

Prenosimo vijesti iz Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja na temu subvencioniranja stambenih kredita za mlade:

Subvencioniranje stambenih kredita je mjera pomoći kojom se mladima subvencionira plaćanje dijela stambenog kredita prvih pet godina otplate kredita. Mjera se provodi od 2017. godine, točnije pozivi su provedeni 2017., 2018. i 2019. godine. Građani koji se do sada nisu uspjeli prijaviti na pozive APN-a, moći će to učiniti već ove godine kada je u planu raspisivanje još dva poziva koji bi trebali biti objavljeni u ožujku i rujnu.
Na poziv će se i ove godine moći prijaviti građani s prebivalištem na području Republike Hrvatske koji ispunjavaju uvjete za dobivanje stambenog kredita koje utvrđuje kreditna institucija (banka), koji nisu stariji od 45 godina te koji, odnosno čiji bračni ili izvanbračni drug, životni partner ili neformalni životni partner, u vlasništvu nema stan, odnosno kuću ili koji u vlasništvu ima samo jedan stan ili kuću koju prodaje radi kupnje većeg stana ili kuće, odnosno gradnje kuće zbog potreba vlastitog stanovanja.
Slika /Stanovanje/stan.jpg

Subvencioniranje kredita odobrava se za kupnju stana ili kuće, odnosno gradnju kuće do najviše 1500 eura po metru kvadratnom odnosno do najvišeg iznosa kredita od 100.000,00 eura u kunskoj protuvrijednosti. Rok otplate kredita ne smije biti kraći od 15 godina. Visina subvencije ovisi o indeksu razvijenosti mjesta na kojem se nekretnina kupuje, odnosno gradi, te se kreće od 30 do 51 posto iznosa rate kredita. Najveće  subvencije mogu ostvariti oni koji namjeravaju kupiti stan ili kuću ili izgraditi kuću u najnerazvijenijim područjima, dok 30 posto mjesečne rate kredita ide onima koji su odlučili kupiti ili izgraditi nekretninu u urbanim središtima poput Zagreba.
 

Ova mjera stambenog zbrinjavanja ujedno je i demografska mjera jer se za svako živorođeno, odnosno usvojeno dijete u razdoblju subvencioniranja kredita, subvencija Države produžuje za dodatne dvije godine. Posljednjim izmjenama zakona koje su donesene u lipnju 2019. godine omogućeno je produženje subvencija za dodatnu godinu po svakom djetetu i za obitelji koje već imaju djecu. To konkretno znači da će subvencija za obitelj koja već ima dvoje djece u trenutku podnošenja zahtjeva, umjesto pet trajati sedam godina. 

Do sada je ovom mjerom stambenog zbrinjavanja više od 9400 obitelji osiguralo svoj dom a u tim je obiteljima rođeno preko 1000 djece. 

Spomenimo ovdje i kako je po posljednjem pozivu koji je proveden 2019. godine zaprimljen rekordan broj zahtjeva, njih 4260 a zabilježen je i veliki porast subvencija u slavonskim županijama u odnosu na 2018. godinu: Požeško-slavonskoj (180%), Vukovarsko-srijemskoj (68%) Virovitičko-podravskoj (60%) te Osječko-baranjskoj (58%).

Od ostalih statističkih podataka izdvajamo:
 

  • prosj. životna dob korisnika kredita:  33 god.
  • prosj. iznos subvencioniranog stambenog kredita:  69.500,00 EUR 
  • prosj. rok otplate kredita: 21 god.
  • prosj. mjesečni anuitet ili rata:   385,00 EUR ili 2.850 kn
  • prosj. mjesečna subv. anuiteta ili rate:  127,00 EUR  ili 950 kn
  • prosj. veličina stana NKP/cijena EUR/m2: 72 m2 / 1.280,00 EUR/m2

 

Dodatne informacije:

 

Close Search Window