Izbornik|

Slunj je prepoznatljiv i po brojnim zaštićenim kulturnim dobrima, koji svjedoče o kontinuitetu naseljavanja na ovim prostorima, ali i burnim pohodima i obrambenim zadaćama. Na desnoj obali Slunjčice postoje ruševine utvrđenog grada krčkih knezova Frakopana, danas u fazi restauracije, idealan u budućnosti za kulturno – turističku atrakciju. U neposrednoj blizini očuvani su i zidovi negdašnjeg žitnog magazina iz vremena Napoleona, na koji se nadovezuje šuma Jelvik, pogodna za pješačenje i biciklizam.

Vrijedan ambijent predstavlja stambeni niz ostataka naselja Slunj na Trgu Zrinskih i Frankopana sa „šternjom“ (kamenom česmom) koja datira iz 1892.,  kao i središnji gradski trg, u pozadini kojeg se nalazi zgrada Grada Slunja, također objekt pod zaštitom.

Najznačajniji spomenik kulture svakako je naselje Rastoke, koje je zbog svoje prirodne i etnografske vrijednosti upisano 1968. u Registar nepokretnih spomenika kulture.

Ostatke starih gradova, pored Slunjske gradine, nalazimo i u mjestu Blagaj, u Kremenu, i u Furjanu, iznad Furjašnice, tvrđu Sokolovac (Sokolac).

Close Search Window