Vijesti|

Pobjedom stožernog narednika Pere Bertovića iz Središnjice za obavještajno djelovanje, 21. svibnja 2015., u Slunju, završeno je natjecanje za najspremnijeg pripadnika Oružanih snaga Republike Hrvatske (OS RH) “Prvi za Hrvatsku 2015”.

Završnici su nazočili načelnik Glavnog stožera OS RH i izaslanik ministra obrane general zbora Drago Lovrić, zapovjednik Nacionalne garde Minnessote general bojnik Richard C. Nash i glavni inspektor obrane general pukovnik Mirko Šundov i pripadnici MORH-a i OS RH te Gradonačelnik Grada Slunja, Jure Katić.

Pobjednik natjecanja stožerni narednik Bertović je iscrpljujujuću stazu na području vojnog poligona “Eugen Kvaternik” na Slunju i grada Slunja, dugu oko 40 kilometara, pod punom opremom i naoružanjem ukupne težine od minimalno 17,6 kilograma, te uz teške meteo uvjete, prešao za nešto više od osam sati i tako obranio naslov koji je osvojio na prošlogodišnjem natjecanju. Utrka je uključivala 7 kontrolnih i 13 radnih točaka koje su zahtijevale primjenu mnogih vojničkih znanja, vještina i sposobnosti.

Na drugo, odnosno treće mjesto u konkurenciji 112 pripadnika i pripadnica OS RH te MUP-a, plasirali su se vojnik Zvonimir Tadejević (Zapovjedništvo specijalnih snaga) i poručnik korvete Ante Jović (Flotila Hrvatske ratne mornarice).

Istovremeno, pobjedu na međunarodnom vojničkom natjecanju Best Soldier Competition koje se održalo pod istim uvjetima na istoj stazi odnio je austrijski predstavnik desetnik Johannes Vasold. Međunarodnu konkurenciju činilo je ukupno 30 predstavnika Albanije, Austrije, Češke, Grčke, Mađarske, SAD, Slovenije i Kosova, kao i pripadnici OS Španjolske i Ujedinjenog Kraljevstva, koji su se natjecali ispred NATO-ovog Zapovjedništva združenih snaga Napulj.

Cilj je bio postavljen na središnjem Trgu dr. Franje Tuđmana, na kojem su natjecatelje prilikom završetka utrke i proglašenja pobjednika pozdravili građani Slunja, te predstavnici MORH-a, OS RH i strane delegacije.

Na ovogodišnjem natjecanju “Prvi za Hrvatsku” sudjelovala su 143 natjecatelja, a osim hrvatskih vojnika, bilo je 25 djelatnika MUP-a, 33 strana vojnika i dvije žene iz Hrvatske.

Close Search Window