Vijesti|

Svjetska turistička organizacija UNWTO uvrstila je Slunj na listu najboljih turističkih sela na svijetu, prepoznajući ga kao izvanrednu ruralnu turističku destinaciju s bogatim kulturnim i prirodnim dobrima. 

„Slunj se ponosi svojom posvećenošću očuvanju vrijednosti koje su ukorijenjene u lokalnoj zajednici. Osim toga, jasno se ističe po svojoj predanosti inovacijama i održivosti u ekonomskim, društvenim i ekološkim aspektima.“ istaknula je gradonačelnica Grada Slunja na samom početku predstavljanja Projekta.  

Danas je u Slunju održano predstavljanje inicijative “Best tourism villages 2023”, te je gradonačelnica Grada Slunja Mirjana Puškarić predstavila sve aspekte ovog značajnog projekta koji je omogućio našem gradu da postane ponosan član mreže najboljih turističkih sela prema UNWTO standardima.

Gradonačelnica se je kroz predstavljanje osvrnula na 3 stupa koja su obrađena u projektu, a to su Otpornost i očuvanje kulturne baštine, Održivi turizam i upravljanje okolišem, te Ekonomsko osnaživanje i inovacije Grada Slunja, a koja daju odgovor na pitanje zašto je Slunj ponio titulu izvanredne ruralne turističke destinacije.

Čestitku svim Slunjkama i Slunjanima ponovila je i županica Martina Furdek-Hajdin: “Grad Slunj zaista je jedan dragulj, koji je sve više otkrivan, on je zaista jedna baština povijesti i sačuvane prirode. Imate podršku u Karlovačkoj županiji, mi ćemo upravo na taj način nastaviti raditi zajedno, jer ovi rezultati nisu slučajni.

Ministarstvo turizma i sporta RH odabralo je Slunj kao ovogodišnjeg predstavnika Hrvatske za nagradu Best Tourism Villages 2023, obzirom da udovoljava kriterijima kao područje s manje od 15.000 stanovnika, slabe gustoće naseljenosti, očuvane kulturne i prirodne baštine, kojem je turizam glavni pokretač gospodarskog razvoja.

Državni tajnik Ministarstva turizma i sporta, Tonči Glavina, pozvao je sve stanovnike da pričaju i s ponosom prenose vijest o nagradi. Naglasio je da je Ministarstvo turizma i sporta i dalje oslonac i podrška za sve ovakve hvalevrijedne inicijative.

Podsjećamo, 19. listopada 2023. godine specijalizirana agencija UN-a, na Glavnoj skupštini UNWTO-a u Samarkandu,  Svjetska turistička organizacija proglasila je grad Slunj jednim od najboljih turističkih sela.

 

Close Search Window