Vijesti|

Jučer, 1.9.2021. godine, delegacija Grada Slunja predvođena gradonačelnicom Puškarić i ravnateljicom Srednje škole Slunj, gđom Dianom Cindrić, obišla je Grad Lipik, točnije, Lipičku razvojnu agenciju LIRA s ciljem prikupljanja iskustva u razvoju projekata baziranih na informacijskoj tehnologiji i umjetnoj inteligenciji kao i razmjeni iskustava u razvoju svih ostalih projekata bitnih za unapređenje kvalitete života i stvaranja preduvjeta za gospodarski razvoj.

Srdačno su nas dočekali te iscrpno upozanali sa načinom rada, iskustvima u stvaranju projekata, primjerima dobre prakse i ostalim razvojnim elementima, ravnatelj Agencije g. Dejan Iličić sa suradnicima. 

Od nedavno, Lipik je, zahvaljujući viziji gradonačelnika g. Vinka Kasana i g. Dejana Iličića, postao vrlo prepoznatljivo središte za razvoj umjetne inteligencije koja predstavlja jednu od najperspektivnijih grana gospodarskog razvoja. 

Budući Grad Slunj trenutno provodi projekt izrade studijske i projektne dokumentacije za budući Razvojni centar Slunj, cilj nam je prikupiti što više iskustava, pozitivnih primjera kako bismo naš budući Centar najučinkovitije iskoristili kao podršku gospodarskom razvoju Grada Slunja. Uz to, kroz projekt Vodene tajne Slunja, proveli smo i ugradnju optičke mreže u središnjem dijelu Slunja i Rastoka te omogućili vrlo brzi, besplatni pristup internetu i otvorili mogućnost za razvoj ostalih sadržaja koji se baziraju na internet tehnologiji. 

Osim upoznavanja sa provedbom projekta razvoja umjetne inteligencije, g. Iličić nas je upoznao i sa radom jednog od Poduzetničkih inkubatora koji predstavlja nezaobilaznu kariku u održivom razvoju gospodarstva pogotovo u smislu razvoja poduzetnika početnika te omogućavanju prostora i opreme za postojeće poduzetnike, po povoljnim uvjetima. Obišli smo i mnoge projekte realizirane proteklih godina u središtu Lipika, kojima se Razvojna agencija s pravom ponosi.  

Na kraju obilaska, domaćini su nas upoznali sa još jednom posebnosti Lipika, Državnom ergelom lipicanaca.

 

Close Search Window