Vijesti|

Održano predavanje o Slunjskoj krajiškoj pukovniji iz 18. i 19. stoljeća, koje je vodio Vladimir Brnardić, diplomirani povjesničar sa HRT-a, a koje će biti temelj za osnivanje Slunjske počasne gradske straže. Predstavljena je i odora pripadnika 4. slunjske pukovnije iz 18. stoljeća koju su nosili krajišnici za vrijeme sedmogodišnjeg rata.

Udruga hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata Slunja, Cetingrada i Rakovice u pripremi je izrade uniformi za buduću Slunjsku počasnu stražu. Kako bi buduća uniforma bila što sličnija onoj kakvu su nosili naši preci, bilo je potrebno ispitati sve povijesne činjenice u Hrvatskom institutu za povijest, u Hrvatskom povijesnom muzeju i sl. U konačnici, najveću suradnju i najviše činjenica dobili smo od profesora Vladimira Brnardića, koji je, proučavajući porijeklo svoje obitelji, sam izradio odoru slunjskog vojnika iz 18. stoljeća.  Tu istu uniformu predstavio je Slunjanima u petak , 27. 9. 2019. u župnoj dvorani, a uniformu je, za ovu prigodu,  obukao Nikica Sminderovac. Prof. Brnardić održao je i predavanje na temu Slunjske pukovnije 1746. do 1873. , prikazao je put Slunjske pukovnije u kontekstu burnih povijesnih događanja.

Posebno je bila zanimljiva i izložba trofejnog oružja iz bogate zbirke kolekcionara Tome Mrkonje, koji je svaki komad oružja, a bile su tu puške, kubure, kremenjače, mačevi, predstavio i pokazao kako se njime rukovalo.

 

Close Search Window