Vijesti|

Slunjani obilježili 100.-tu obljetnica smrti Milana Neralića, prvog hrvatskog osvajača olimpijske medalje. Milan Neralić rođen u Slunju 26. veljače 1875., napravio je blistavu športsku karijeru, prvenstveno u mačevanju. Vrhunac je osvajanje prve hrvatske olimpijske medalje na olimpijskim igrama 1900. u Parizu, osvojio je brončanu medalju u sablji. Umro je u Bečkom Novom Mjestu 17. veljače 1918.

 

Slunjani su se na obljetnicu smrti svoga poznatog sugrađana, u subotu, 17. veljače, u 10 sati okupili pred poštom u Slunju. Svečanost je otvorio i prisutne pozdravio predsjednik Zajednice športskih udruga Grada Slunja, g. Nikica Sminderovac. Predstavnica Hrvatske pošte istakla je da se Hrvatska pošta pridružila ovom obilježavanju na poseban način: izradili su pečat s tekstom: Milan Neralić – Olimpijske igre Pariz 1900. brončana medalja. Sve pošiljke iz Slunja 17. 2. bile su pečatirane njime. 

 

Obratio se i predstavnik filatelističkog društva te gradonačelnik g. Jure Katić. U pošti su mnogi odmah poslali čestitke s pečatom Milana Neralića.

Drugi dio obilježavanja nastavljen je pred rodnom kućom Milana Neralića nedaleko crkve. Položeni su vijenci pred spomen ploču Milana Neralića. Obratili su se predstavnik oldtimer kluba “Oplen” g. Marinković (koji je počeo akciju postavljanja ploče i obilježavanja godišnjica), župnik i pranećak Željko Neralić.

Close Search Window