Vijesti|

U Slunju se obilježava Dan oružanih snaga i Dan hrvatske kopnene vojske i 26.-ta godišnjica osnivanja prvih brigada ZNG-a

Obilježavanje, kroz prikaz naoružanja i sredstava koja su na uporabi u oružanim snagama, upriličeno je u gradskom parku (Trg dr. Franje Tuđmana)

 

Prije 26. godina 28. svibnja 1991. na stadionu NK Zagreb u Kranjčevićevoj ulici održana je svečana smotra Zbora narodne garde (ZNG), kada su hrvatskoj javnosti predstavljene prve brigade ZNG-a. Od tada se svake godine 28.-og  svibnja obilježava Dan oružanih snaga i Dan hrvatske kopnene vojske.  

Zbor narodne garde (ZNG) bio je naziv za profesionalnu, uniformiranu, oružanu formaciju, vojnog ustroja za obavljanje obrambeno-redarstvenih dužnosti u Republici Hrvatskoj, preteču Hrvatske vojske. Zbor narodne garde se ustrojio kao odgovor na razoružavanje Teritorijalne obrane u Hrvatskoj kao i zbog nemogućnosti nove hrvatske države da osigura teritorijalni integritet i funkcioniranje pravne države na svom cjelokupnom državnom području.

Close Search Window