Vijesti|

Zajednica športskih udruga Grada Slunja organizira obilježavanje 105. godišnjice smrti prvog hrvatskog olimpijca Milana Neralića, dana  17. veljače 2023. (petak) u 11 h, ispred rodne kuće olimpijca, na Trgu Zrinskih i Frankopana, u Slunju.

Tom prigodom postavit će se olimpijski vijenac na rodnu kuću Milana Neralića, a potom ispred spomenika olimpijca zapaliti svijeće.

Pozivamo Vas da zajednički odamo počast ovom velikanu sporta, našem Slunjaninu Milanu Neraliću.

Milan Neralić, prvi je Hrvat koji je nastupio na Olimpijskim igrama i prvi Hrvat koji je osvojio olimpijsko odličje.

Rođen je 26. veljače 1875. u Slunju.

Od mladosti je bio talentiran za sport, tjelesno snažan, spretan i koordiniran, a karakterno samouvjeren i odlučan. Isticao se kao izvrstan vježbač na ručama, preči i krugovima te odličan plivač, dok mu je planinarenje bilo velika strast.
U vojsci u Karlovcu Neralić se prvi put susreo s mačevanjem, a od tamo je 1895. godine poslan u Bečko Novo Mjesto na Institut za vojne učitelje mačevanja.
Nakon završenog školovanja ostao je na Institutu raditi kao pomoćni trener, zatim kao glavni učitelj mačevanja, a 1908. odlazi u Berlin gdje je podučavao u građanskim i vojničkim klubovima sve do 1914., kada se opet vraća u Beč, gdje podučava mačevanje i skijanje.
Već od 1898. godine kao pomoćni učitelj mačevanja, a zatim kao učitelj mačevanja, nastupao je, s velikim uspjehom, na vojnim turnirima i mačevalačkim akademijama po cijeloj tadašnjoj Austro-Ugarskoj monarhiji, ali i izvan države.
Na mačevalačkom turniru drugih Olimpijskih igara u Parizu 1900. godine, Neralić je zauzeo treće mjesto.


Neralić je uvijek ostao iznimno vezan za Hrvatsku, pa je u Slunj i Zagreb dolazio radi mačevanja i odmora. U Zagrebu je nastupao na mačevalačkim akademijama, na koje je dovodio ondašnje najbolje učitelje mačevanja iz Beča i Bečkog Novog Mjesta. U Slunju je 1912. priredio je mačevalačku akademiju, na kojoj je nastupio sa svojom suprugom Wilchelminom, što je bila senzacija. Svaki njegov dolazak u domovinu najavljivan je i praćen s osobitom pažnjom i uvijek je davao dodatan poticaj razvoju mačevalačkog sporta kod nas.

Milan Neralić umro je 17. veljače 1918. u Beču, gdje je i pokopan.

Close Search Window