Vijesti|

Danas se obilježava nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama – u spomen na 22. rujna 1999. godine kada su na Općinskom sudu u Zagrebu tijekom brakorazvodne parnice ubijene tri žene, a djelatnica suda je teško ozlijeđena.

Izvor fotografije: HS https://www.sabor.hr/hr/press/priopcenja/22-rujna-u-hrvatskoj-se-obiljezava-nacionalni-dan-borbe-protiv-nasilja-nad-0

Obilježavanje Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama ima za cilj osvijestiti i senzibilizirati društvo na problematiku nasilja nad ženama, nasilja u obitelji. Svako nasilje nad ženama (psihičko, tjelesno, spolno i ekonomsko nasilje) je neprihvatljiv oblika ponašanja jer predstavlja kršenje temeljnih ljudskih prava.
Uvriježeno mišljenje kako je ono što se događa unutar četiri zida privatna stvar u koju ne treba zabadati nos, nažalost, u nas je i danas duboko ukorijenjeno. Žene se nerado odlučuju prijaviti nasilnika, najčešće zbog reakcije nasilnika i posljedično još težeg nasilja, ekonomske ovisnosti, niske razine samopouzdanja te mišljenja kako joj ionako nitko ne može pomoći i zaštititi je.
Svaka treća žena i djevojka doživi fizičko ili seksualno nasilje tijekom života, najčešće od strane intimnog partnera.
Nasilje nad ženama događa se u raznim aspektima; od ženskog i obiteljskog pa do društvenog života. Ono obuhvaća narušavanje građanskih, kulturnih, ekonomskih, političkih i društvenih prava žena. U Hrvatskoj je svakih 15 minuta jedna žena fizički zlostavljana. Većina nasilja ostaje neregistrirana. Nasilnici su osobe svih profesija i socijalnih struktura, od intelektualaca, radnika do dobro situiranih građana i političara.
Nasilje u obitelji, nasilje nad ženama i općenito nasilje prisutno je danas u našem okruženju i vrlo je važno da se o njemu govori, da se ne šuti. Žrtve nasilja u obitelji su češće žene nego muškarci, a u svakoj obitelji gdje su djeca, ona su svjedoci i nose posljedice nasilja kojem su svjedočila.

Close Search Window