Vijesti|

U Slunju, kod rodne kuće Milana Neralića, prvog hrvatskog osvajača olimpijske medalje i to brončane u mačevanju 1900. godine u Parizu, obilježena je jubilarna 140. obljetnica njegova rođenja.

 

 Inicijatori ove komemoracije je Radio Slunj i Old timer klub “Oplen” iz Slunja, te Zajednica sportskih udruga Grada Slunja.

Organizatori Tone Butina i Željko Marinković su pozdravili goste i prisutne građane, kao i predsjednik Old timer kluba OPLEN Josip Štefanac Nazočnima se obratio i gradonačelnik Slunja Jure Katić te župnik Mile Pecić.

Gosti iz Karlovca, članovi mačevalačkog kluba Karlovac s trenerom Krešimirom Profozić također su nazočili obiljažavanju. Drugi dio sjećanja na Milana Neralića nastavljen je u dvorani OŠ Slunj. Ovdje su članovi mačevalačkog kluba iz Karlovca pokazali dio svoje vještine. Školska djeca su s velikim zanimanjem pratila dinamične pokrete šestorice karlovačkih mačevalaca. Njihov trener prisutnima je opisao tehniku i pravila ovog vrlo dinamičnog športa. Ponekad zastaje dah nad pokretima, refleksom koji je treningom usavršen. Ovaj klub njeguje (trenira sablju). Doznajemo da klub broji 20-ak članova (dvije su cure među njima!) a imaju i višestruke prvake Hrvatske i članove reprezentacije Hrvatske.

 

Milan Neralić rodio se u Slunju 1875. godine. Bio je svestrani športaš. Ne samo mačevalac, nego je bio izvrstan plivač, vježbač na ručama, preči i karikama, dizao je utege, a planinarenje mu je bilo velika strast. Tad je Hrvatska bila u sastavu Austrougarske pa je nastupao za Austrougarsku u kojoj je bio jedan od najboljih mačevalaca. Također je bio učitelj mačevanja te je odgojio nekoliko trofejnih austrijskih, odnosno njemačkih majstora mačevanja. Podučavao je mačevanje i u Berlinu. Prvi je primjenio  “leteći ispad”, munjeviti ubod protivnika iz visokog skoka. Sudjelovao je na olimpiskim igrama 1900. u Parizu, gdje je osvojio brončano odličje u sablji. U poluzavršnici, izgubio je od Talijana Itala Santellija. Napisao je knjigu o mačevanju  Anleitung zum Degenfechten (Uvod u mačevanje).

 

Close Search Window