Vijesti|

Grad Slunj 16. studenog  2023. obilježava 32. godišnjicu progonstva Slunjana sa svojih ognjišta, datuma na koji su Slunjani 1991. prognani sa svojih stoljetnih ognjišta. Tih je dana na križni put iz Slunja i okolice krenula nepregledna kolona djece, žena, staraca, bolesnika, mladog i starog življa, spašavajući živote pred tenkovima, avionima i topništvom, pod pratnjom hrvatske policije i ZNG-a, prema susjednoj Bosni. Na okupiranom području ostalo je 200-tinjak ljudi, trpeći kasnije veliki teror.

Na žalost, nije moglo proći bez ljudskih žrtava, 352-oje poginulih na našem području u vrijeme Domovinskog rata, položilo je živote za slunjski kraj i Lijepu našu. Među stradalima bilo je i 70 žena starije životne dobi, jedna trudnica, jedna djevojka, tri djevojčice i šestomjesečna beba.

Danas, 32. godinu nakon ovih nemilih događaja prisjećamo se herojstva i žrtve naših branitelja i svih patnji naroda slunjskog kraja, koji je živio u potpunoj izolaciji tri i pol mjeseca, bez struje, hrane i vode, gotovo nenaoružan.

 „Da se nikad ne zaboravi“, naziv je programa kojim se svake godine, 16. Studenog, obilježava ova tužna obljetnica. Svake godine palimo lampione za 352 žrtve, za svakog po jedan.

Pridružite se obilježavanju tužne obljetnice i odajte počast poginulim i nestalim hrvatskim braniteljima iz Domovinkog rata. 

Close Search Window