Vijesti|

Svećenik Mile Pecić slavi zlatnu misu (50 godina svećeništva) u Slunju u nedjelju 24. srpnja u 17 sati 

Ivan Tolj: U povodu zlatne mise mons. Mile Pecića

Prema najavama župljani Župe Presvetog Trojstva Slunj u nedjelju 24. srpnja 2016. godine u 17 sati proslavit će zlatomisnički jubilej svoga župnika mons. Mile Pecića. Od 50 godina svećeništva 30 je proveo kao župnik župa Slunj i Blagaj. U tih 30 godina 28 godina je dekan Slunjskog dekanata, 30 godina urednik godišnjaka Mostovi, 11 godina urednik web-stranica slunjskog kraja. Bio je član Preziberskog vijeća u Riječko-senjskoj i Gospićko-senjskoj biskupiji, voditelj je Odbora za medije…Osim uređivanja godišnjaka „Mostovi“ izdao je knjige „Zakopani dnevnik“ (2003), „Godine otpora i hrabrosti“ (2004), zbirka poezije „Srušeni tornjevi“ (1996).

Mons. Mile Pecić rođen je 21. listopada 1941. u Vagancu, od oca Vinka i majke Ruže r. Markezić. Otac Vinko otišao je u hrvatsku vojsku iz koje se nije vratio te  ga djeca nisu ni upamtila. Majka Ruža preuzela je brigu oko djece u spaljenom Vagancu. Osmogodišnju školu završio je u rodnom Vagancu i u Ličkome Petrovu Selu. Gimnaziju je završio u Pazinu.  Teologiju je pohađao u Pazinu i Zadru,  a nakon služenja vojnog roka teologiju završava u Rijeci 1967. Zaređen je za svećenika u Senju 17.07.1966.

Kao župnik počeo je službu u župi Cernik – Čavle i Kukuljanovo kraj Rijeke od 1967. do 1977. gdje je bio i dekan Bakarskog dekanata. Svoju službu nastavlja u župama Sinac i Prozor u Gackoj dolini i to od 1977. do 1986.

Župe Slunj i Blagaj preuzima 1986. godine te je imenovan i dekanom Slunjskog dekanata. Tijekom tih 30 godina djelovanja ostavio je neizbrisivi trag u ovom kraju o čemu smo  svjedoci. U tom razdoblju njegova služba može se podijeliti na tri dijela: do Domovinskog rata, tijekom Domovinskog rata i poslije Domovinskog rata.

Godine 1990. zbog demokratskih promjena trebalo je puno mudrosti i hrabrosti. Godine 1991. u okruženju je s narodom i braniteljima do 16. 11.1991. Izvlačio je majke s djecom iz okruženja preko barikada u Primorje. Bio je zarobljen s grupom vjernika i prošao torture.

Nakon progonstva iz Slunja 1991. nije se odvajao od naroda. Neobičan je bio život u progonstvu: okupljanje vjernika iz slunjskog kraja u Karlovcu i Zagrebu, obilazak onih raspršenih u Primorju, posjet vojnicima na fronti, organiziranje izleta djece u Austriju, Njemačku i Italiju. S prognanim učenicima osmog razreda primljen je u audijenciju kod pape Ivana Pavla II u Rimu 30.06.1993. uz pomoć dobrih ljudi iz Verone. Izdavanje godišnjaka Mostovi u ratnom razdoblju nije prestajalo. Sklopljena su mnoga prijateljstva koja su bila važna nakon povratka 1995.

Nakon povratka u Slunj u kolovozu 1995. trebalo je organizirati obnovu vjerskih objekata, karitativno djelovati kako bi se ljudima pomoglo u normalizaciji života. Nakon obnove crkava i kuća u vladinom programu stekli su se osnovni uvjeti za normalniji život i rad.

Uz uređivanje godišnjaka Mostovi sjećam se razmišljanja kako promovirati i na suvremen način pratiti događanja u župi i ovom kraju. Tako su otvorene stranice www.slunj-crkva.hr prije 11 godina koje su svakodnevno donosile vijesti sve do danas. Kroz to su vrijeme mons. Mile Pecić i njegov foto aparat postali legende. Tako su u pisanoj riječi i slici zabilježena događanja u župama slunjskoga kraja, kulturni i športski događaji. Kaže se: što nije zapisano kao da ne postoji. Tako 11 godina možemo svaki dan nešto pročitati i vidjeti na stranicama. Jesmo li ponekad  pomislili koliko vremena i truda treba da bi dobili te informacije? Što to znači za mnoge izvan Slunja ili u drugim zemljama diljem planete?

Ovdje sam zapisao ono lijepo o mons. Mili Peciću, onako kako ja mislim, a prikladno je uz ovaj jubilej. Svjestan sam da je u njegovom radu bilo i grešaka i ljudskih slabosti. A tko nije griješan? Možda ja greške nisam zamjećivao ili pamtio. Možda nisam spomenuo neke važne crtice iz njegovog rada. Zato predlažem da te nedostatke zapišete i dadete da se na istoj stranici objave.

Na kraju, a prigodom navedenih jubileja, osjećam potrebu da se u svoje ime i u ime onih koji dijele moje mišljenje, zahvalim monsinjoru Mili Peciću na svemu što je napravio za nas župljane Župe Presvetog Trojstva i građane grada Slunja i okolice uz najljepše želje za dugi život i dobro zdravlje. Ivan Tolj

Close Search Window