Vijesti|

U Slunju  je obilježena 28 godišnjica progonstva Slunjana Sa svojih ognjišta, kroz program “Da se ne zaboravi” i to 15. 11. “Satom povijesti” za učenike, koji je uvodno održan u kinodvorani, a terenski u Cetingradu  te 16. 11.  polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća, Svetom misom i tribinom.

SAT POVIJESTI, 16. 11.

 

16.11. 2019. u 10 sati zvona i vatrogasna sirena podsjetili su na 16. 11. 1991. Tog su dana tenkovi zloglasne JNA ušli u Slunj. Tromjesečni otpor golorukog naroda trajao je do 16. studenog Oko 15.000 ljudi moralo je krenuti na križni put. Progonstvo je trajalo četiri godine. Žrtve  slunjskog kraja  – njih 352 – od malog  Ivana koji je navršio tek tri mjeseca pa do staraca u devedesetim ne smiju biti zaboravljene.

Slunjski športaši zapalili su ulicama grada 352 svjeće za isti broj poginulih u Slunj te još 228  svijeća na spomen obilježje poginulim i nestalim hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata.

Polaganje vijenaca pred spomenik: vijence su položili  obitelji poginulih i nestalih hrvatskih branitelja, izaslanici: Predsjednice RH -umirovljeni general pukovnik Mladen Markač, Hrvatskog Sabora – saborska zastupnica Marija Jelkovac, Vlade RH – ministar branitelja Tomo Medved, Potpredsjednika Vlade i ministra obrane – brigadir Mirko Stošić, ministra unutarnjih poslova – zamjenik Glavnog ravnatelja policije Željko Prša, izaslanici PU Karlovačke i Vojnog poligona Slunj, Karlovačke županije, Ratnog zapovjedništva Slunja iz 1991,, Specijalne policije, Udruga proizašlih iz Domovinskog rata, Gradonačelnik Slunja, te gradonačelnici i načelnici susjednih općina te prijateljskih općina i gradova i brojni drugi.

 

Misu u 11 sati predvodio je gospićko-senjski biskup u miru mons. Mile Bogović okružen petoricom svećenika.

Na tribini “Da se ne zaboravi” prikazan je film “104 sumraka”, autora i ratnog snimatelja Vlade Butine, u kojem su o danima nevjerojanog tromjesečnog otpora govorili stvarni sudionici tih događaja, a prikazane su i snimke užasa koji je slunjski narod trpio 104 dana u potpunoj izolaciji i neprijateljskom okruženju. Skup su pozdravili, pored domaćina, gradonačelnika Katića i uvaženi gosti, ministar branitelja Tomo Medved, saborska zastupnica Marija Jelkovac te umirovljeni general-pukovnik Mladen Markač.

Program su dodatno uveličali učenici Srednje škole Slunj, izvevši recitaciju te Klapa “Slunjanke”izvođenjem domoljubnih pjesama. Izložene su i fotografije stradanja Slunja 1991. godine.

VIDEO 

Close Search Window