Aktualnosti|

Grad Slunj i Turistička zajednica Grada Slunja objavljuju poziv građanima Grada Slunja na dostavu prijedloga buduće namjene Starog grada Slunj.

U tijeku je obnova vanjskih zidina Starog grada Slunj te, kako bi pripremili što kvalitetnije informacije za daljnju pripremu potrebne dokumentacije, potrebna su nam mišljenja stanovnika našeg grada o budućoj namjeni Starog grada Slunj.

Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije je objavilo poziv na dostavu projektnih prijedloga pod nazivom „Priprema i provedba Integralnih razvojnih programa temeljenih na obnovi kulturne baštine“, usmjerenog na obnovu i revitalizaciju kulturne baštine na održiv način, na koji namjeravamo prijaviti izradu potrebne projektne i studijske dokumentacije, a potom se javiti i na natječaj za izvođenje radova i realizaciju cjelokupnog projekta.

Razvoj turizma će zasigurno doprinijeti razvitku našeg Grada, tako da bi se sadržaj poput izložbenog prostora, ljetne pozornice, komercijalnog sadržaja ili sl. uklopio u postojeću turističku ponudu i obogatio ju.

Malo informacija o Starom gradu Slunj kako bi Vam pomogli u sastavljanju prijedloga o budućoj namjeni Starog grada Slunj:

Grad Slunj se prvi put spominje još u doba ranog feudalizma u 12. stoljeću kao feudalna utvrda koju je kraj Bela III darovao krčkim knezovima kasnijim Frankopanima. Grad je podignut na strateški  vrlo povoljnom mjestu, tj. na kamenitoj uzvisini poluotoka velike okuke rijeke Slunjčice. Povjesničari ga opisuju da je imao dva kata, da je građen u obliku nepravilnog šesterokuta, opasan okolnim zidovima s četiri polu kule, kako bi se mogao braniti sa svih strana. U grad se ulazilo ljestvama preko čardaka do ulazne kule. Podalje od grada na uzvisini bio je smješten promatrački toranj. Preko rijeke Slunjčice je bio povezan sa naseljem na drugoj obali drvenim mostićem  koji je služio za opskrbu i eventualno odstupnicu na drugu obalu rijeke. U 15. stoljeću je služio kao obrambena točka u ratu s Turcima i kao takav imao vrlo važnu ulogu. Turci su ga napadali više od 13 puta ali prvi put su uspjeli prodrijeti tek 1578. godine kada su ga zajedno sa naseljem i franjevačkim samostanom na drugoj obali rijeke opljačkali i zapalili. Posljednji turski napad na grad  bio je 1738.godine ali je uspješno odbijen. Grad je nakon upada Turaka obnavljan, pa je mijenjao svoj prvotni oblik. Posljednji put spaljen je 1882. od nepoznatih. Zidine su ostale sačuvane do početka 1943, kada je djelomično uništen u 2 svjetskom ratu. Danas se zidine obnavljaju a zbog svoje važnosti u povijesti postaje sve posjećeniji turistički lokalitet.

Video:

https://www.youtube.com/watch?v=EM7OW0OG1Ic

  

 

Molimo, Vaše prijedloge buduće namjene Starog grada Slunj napišite u OBRASCU (.DOC ili .PDF) i dostavite na jedan od slijedećih načina:

 

Zahvaljujemo na Vašem doprinosu.

Close Search Window