Vijesti|

U subotu 9. svibnja 2015. organizirana je akcija čišćenja komunalnog otpada bačenog u jamu Korčinku u blizini  Slunja.

GALERIJU FOTOGRAFIJA S AKCIJE ČIŠĆENJA POGLEDAJTE OVDJE.

Ovo je prva velika volonterska akcija čišćenja Zagrebačkog speleološkog saveza kroz inicijativu Čisto podzemlje, uz logističku pomoć Grada Slunja, protueksplozijske postrojbe PU zagrebačke, DVD-a Slunj i komunalnog poduzeća Lipa d.o.o. Na akciji je sudjelovalo 30 speleologa članova Zagrebačkog speleološkog saveza iz Speleološkog Željezničar, SK Ozren Lukić i SO Velebit.

Jama Korčinka nalazi se dva kilometra jugozapadno od Slunja. Od Podmelnice zemljani put vodi oko 400 metara uzbrdo do jamskog otvora koji se nalazi u šumi, desetak metara niže od staze.

Već s ulaza u jamu vidjelo se da je veći dio njenog tla prekriven bačenim komunalnim otpadom. Radilo se o „običnom“ kućanskom otpadu, praznim plastičnim ambalažama, limenkama, pelenama, starim cipelama, najlonima i drugim bačenim predmetima koji su pomiješani s blatom i kamenjem. Životinjske strvine koje su u jamu ubačene starijeg su datuma, pa su od njih ostale samo kosti. Zbog te sretne okolnosti rad u jami nije bio previše neugodan ako se izuzme činjenica da ste u hladnom, vlažnom, mračnom i uskom prostoru koji je krcat smećem. Zanimljiva je činjenica da je okolica jame prilično čista. To znači da otpad nije jednostavno istovaren u šumu iz traktorske prikolice, već su se ljudi spuštali do ulaza i ručno bacali jednu po jednu vreću smeća u jamu.

Nažalost,  već na početku čišćenja posao je biti naglo zaustavljen, jer su speleolozi naišli na dodatnu „neugodnost“ u jami. Naime, već pod prvim slojem otpada pronađena je ručna granata. S obzirom da se Korčinka nalazi vrlo blizu vojnog poligona Eugen Kvaternik, a i grad Slunj je u vrijeme Domovinskog rata bio obuhvaćen ratnim djelovanjima, na ulazu u jamu dežurala su dva policijska službenika za protueksplozijsku zaštitu. Nakon evakuacije jame i njene okolice u jamu se spustio djelatnik MUP-a, potvrdio nalaz, te uklonio granatu iz podzemlja.

Posao na čišćenju jame od otpada protegnuo se do 22 sata uvečer, a u jami se na radu izmijenilo petnaestak speleologa koji su izvukli oko pet kubika raznog otpada. Također, na površini su se izmjenjivale ekipe na izvlačenju i prihvatu punih vreća.

Kako je osnovni cilj Inicijative zaustaviti novo bacanje otpada, bilo je vrlo važno obavijestiti lokalno stanovništvo o čišćenju. Zbog toga su se speleolozi tri puta javili uživo u program Radio Slunj. Vijest o čišćenju Korčinke prenesena je u informativnim emisijama Nove TV i HRT-a, a u suradnji s Gradom Slunjem, sva kućanstva u Slunju, uz račune za zbrinjavanje komunalnog otpada dobila su i obavijest o održavanju akcije i poruku koji rizici prijete od ilegalnih deponija u podzemlju.

GALERIJU FOTOGRAFIJA S AKCIJE ČIŠĆENJA POGLEDAJTE OVDJE.

Close Search Window