Dobrodošli na službene stranice Grada Slunja

Danas je u Slunju obilježena 103. obljetnica smrti Milana Neralića, hrvatskog mačevaoca, prvog hrvatskog olimpijca i prvog hrvatskog osvajača medalje na Olimpijskim igrama.

“Milan Neralić rođen je u Slunju 26. veljače 1875., a umro u Bečkom Novom Mjestu 17. veljače 1918. Bio je hrvatski mačevalac, prvi hrvatski olompijac i prvi hrvatski osvajač medalje na Olimpijskim igrama. Bio je jedan  od najboljih mačevalaca u Austro – Ugarskoj, također i učitelj mačevanja. Prvi je u povijesti primijenio „leteći ispad“, munjeviti ubod protivnika iz visokog skoka. Sudjelovao je na OI 1900. u Parizu, osvojivši brončano odličje u sablji. Na mačevalačkom turniru nastupio je u konkurenciji profesionalnih učitelja mačevanja. Nastupilo je osam natjecatelja pa je Neralić imao sedam borbi sabljom, od kojih je četiri dobio i zauzeo treće mjesto.”, istaknuo je Nikica Sminderovac, predsjednik Zajednice športskih udruga Grada Slunja. Naglasio i je da će se ime Milana Neralića i dalje njegovati, kroz izgradnju spomenika ovom velikanu te kroz razna športska doganja koja nose ili će nositi njegovo ime.

 

Gospodin Siniša Krajač, iz Hrvatskog olimpijskog odbora, Ureda za programe lokalnog sporta potvrdio je sudjelovanje HOO-au izgradnji spomenika Milanu Neraliću u Slunju i istaknuo da će se trofej koji nosi ime po legendarnom slunjskom mačevatelju  (sastoji se od pisane povelje i skulpture Milana Neralića)  i idućih godina, povodom Svjetskog dana sporta, dodjeljivati fizičkim osobama, kao nagrada za životno djelo, u djelatnosti sporta na lokalnoj razini te pravnim osobama za dugogodišnji doprinos razvoju lokalnog sporta.

Sa gospodinom Krajačom na ovom obilježavanju sudjelovala je i naša Slunjanka Sanda Čorak, koja je uložila dio svog truda i rada, kao zamjenica predsjednika HOO g. Zlatka Mateše oko ovog priznanja te u pripremnim radnjama oko izgradnje spomenika.

 

 

Gradonačelnik Slunja Jure Katić u svom je obraćanju iskazao spremnost Grada Slunja u izgradnji spomenika i u svim ostalim inicijativama koje Zajednica športskih udruga Grada Slunja, ustanove i udruge namjeravaju pokrenuti kako bi se ime Slunjanina Milana Neralića podignulo i istaknulo na višoj razini.

 

 

Okupljenima se obratio i gospodin Željko Marinković iz Oldtimer kluba Oplen Slunj, koji je jedan od inicijatora postavljanja spomen ploče na rodnu kuću Milana Neralića, kao i sudionik u svim projektima koji su uslijedili oko lika i djela olimpijca.