Vijesti|

Javnozdravstvenoj akciji Dan crvenih haljina, pridružile su se gradonačelnica Slunja i djelatnice gradske uprave Grada Slunja

“Cilj je ove akcije podići svijest o specifičnosti moždanog udara u žena, upozoriti na pogubne posljedice zanemarivanja simptoma. Danas smo i mi dali svoj mali doprinos kako bismo osvijestili žene da vode računa o simptomima i na vrijeme preveniraju” – istakla je gradonačelnica Mirjana Puškarić.

 

Dan crvenih haljina, javnozdravstvena je kampanja, koja se obilježava prvog petka u veljači, s ciljem podizanja svijesti javnosti o specifičnostima moždanog udara u žena i skretanja pažnje na pogubne posljedice zanemarivanja simptoma te na potrebu promjene načina života.

Pravilnom prevencijom i promjenom načina života može se spriječiti čak 80% moždanih udara, a glavni čimbenici rizika na koje možemo utjecati su krvni tlak, šećerna bolest, povišene masnoće, pretilost, fizička neaktivnost, pušenje i alkohol. Poznato je da se moždani udar, jedan od najčešćih uzroka smrti, može dogoditi neočekivano i bez obzira na životnu dob. U 85% slučajeva uzrokovan je začepljenjem krvne žile ugruškom. Tada se oštećenje mozga i invaliditet mogu umanjiti/spriječiti lijekovima (tromboliza) ili mehaničkim uklanjanjem ugruška (trombektomija) pa je stoga važno na vrijeme prepoznati simptome moždanog udara te se što hitnije javiti liječniku kako bi poduzete dijagnostičke i terapijske mjere bile što uspješnije.

Najčešći simptomi moždanog udara su:

Iznenadna utrnulost, slabost ili oduzetost ruke, noge ili lica; osobito zahvaćenost samo jedne strane tijela.

Iznenadne smetnje govora: otežano izgovaranje, razumijevanje ili gubitak govora.

Iznenadne smetnje vida: zamagljenje ili gubitak vida.

Iznenadne smetnje u hodu, vrtoglavice, gubitak ravnoteže.

Iznenadna jaka glavobolja koja može biti praćena mučninom i povraćanjem.

 

U prevenciji moždanog udara vrlo je važna promjena štetnih životnih navika! Važno je prepoznati i liječiti čimbenike rizika: visoki krvni tlakšećernu bolest, visoku razinu kolesterola i fibrilaciju atrija; prestati pušiti ili biti pasivni pušač; izbjegavati stres; redovito vježbati; uravnoteženo se hraniti (prehrana bogata voćem i povrćem, smanjite unos soli i šećera); ograničiti uporabu alkohola.

Close Search Window